Historie van het wassen: Maandag wasdag

Vroeger was “de was doen” een taak die een hele maandag -de traditionele wasdag- in beslag nam. Het urenlang inweken, het met de hand wassen, schrobben en soms bleken, want wit moest ook echt wit blijven, kostte veel tijd. Wasmiddelen bestonden nog niet, sop werd gemaakt door een stuk zeep op te lossen in heet water. In dit zeepmengsel was het maar zien of het sterk genoeg was om de was goed schoon te krijgen.

De eerste wringers maakte dit proces een stuk sneller en gemakkelijker.
Het proces werd verkort en het zware en kreukels veroorzakende proces van het handmatig uitwringen werd verlicht.

Vlak na de Tweede Wereldoorlog kwamen de eerste wasautomaten op de markt. De zogeheten snelwassers en wasmachines hadden eerst waskuipen van hout en later van geëmailleerd staal. In deze kuip werd het wasgoed in het sop rondbewogen door een heen en weer gaande schoep in het midden van de kuip of een ronddraaiende schoep onderin de kuip.

Bij dit principe was er een groot probleem. Door een intensief contact tussen wasgoed en sop en kuip was het gevolg, enorme slijtage aan het textiel.

In de hedendaagse wasautomaten zijn dit soort problemen niet meer aan de orde. Het wordt ons allemaal erg gemakkelijk gemaakt.
De hedendaagse machine meet, weegt, spoelt en centrifugeert volautomatisch. Een enkele was kost geen hele dag meer, maar slechts een druk op de knop.


Wat is een wasautomaat?

Het lijkt eenvoudig: vuile was gaat in de wasmachine, er worden een paar knoppen ingedrukt en een tijdje later kan alles er weer schoon uit.

Maar hoe wérkt dat nu precies?

Een wasmachine bestaat uit een ombouw van plastic en staal. Binnen deze ombouw hangt een kuip aan veren en schokdempers. In deze kuip draait de wastrommel. Hierin stopt u uiteindelijk de was. De kuip wordt waterdicht gemaakt door een deur in een rubberring te vergrendelen. Deze ring wordt de manchet genoemd.

Om te wassen wordt alleen de kuip gevuld met water en zeep. Het water wordt op temperatuur gebracht door middel van een verwarmingselement. De trommel, met daarin de was, wordt aangedreven door deze met een v-snaar te verbinden aan een elektromotor.

De omwentelingen van de trommel zorgen ervoor dat elk stuk wasgoed ronddraait en eigenlijk zelf de schrobbende beweging uitvoert.

Aan het einde van de cyclus voert de wasmachine het aantal omwentelingen per minuut op en daarmee is het centrifugeren is begonnen. Hoe hoger het aantal rondjes per minuut is, des te meer vocht uit het wasgoed worden geslingerd. Hoe hoger het toerental, hoe droger de was er dus uit komt.

Home Historie Producten Inbouw&Design Onderdelen Reparatie&Service Contact
-
Wasmachines
Drogers
Vaatwassers
Koelkasten
Vriezers
Kooktoestellen
Wassen Drogen Afwassen Koelen Vriezen Koken
Wasmachines
Drogers
Vaatwassers
Koelkasten
Vriezers
Kooktoestellen
Onderdelen

Inbouw&Design
Noordeinde 54 DELFT 015-212 04 24