De vriezer

Een diepvriezer, ook wel vriezer of ijskast genoemd, is een apparaat dat op een temperatuur onder nul graden Celsius kan worden gebracht en gehouden. De term ijskast werd specifiek gebruikt als dat koel houden gebeurde door het in de kast plaatsen van blokken ijs, die daartoe door speciale verkopers aan huis werden verkocht.

Een diepvriezer wordt in keukens vaak onder of boven de koelkast gemonteerd en is meestal kleiner dan deze. Sommige koelkasten hebben een ingebouwd vriesvak. Er zijn ook diepvrieskisten, die vaak meer vriesinhoud hebben dan in- of onderbouwkastenen die met een klep aan de bovenkant afgesloten worden.

Een diepvriezer is bedoeld om etenswaren en andere substanties lange tijd te kunnen bewaren, zonder bederf en vitamineverlies. Afhankelijk van het soort levensmiddelen dat ingevroren is, kan de smaak na ontdooien en bereiden enigszins veranderd zijn.

Voor het tijdperk van de diepvriezer was men voor het conserveren van voedingsmiddelen vaak aangewezen op andere technieken, zoals wecken, drogen, pekelen en konfijten. Bij deze technieken werd de groei van bacteriën geremd door respectievelijk het verhitten en vacuum maken, het onttrekken van vocht of het toevoegen van veel zout of suiker. Dit had natuurlijk een nadelige invloed op de smaak, wat bij de diepvriezer veel minder het geval is.

Wat is een diepvriezer?

De koelende werking ontleent de diepvriezer aan de verdamping van een vloeistof, waarbij energie in de vorm van warmte aan de omgeving (het product) wordt onttrokken. De damp wordt in een compressor weer samengeperst en daarna weer vloeibaar gemaakt (gecondenseerd) onder het vrijkomen van warmte die aan de achterkant van de koelkast via een buizenstelsel in de vorm van een rooster wordt afgegeven.

Tot voor enige jaren geleden werden als koelmiddel de zgn. “chloorfluorkoolstofverbindingen” (CFK’s) gebruikt. Toen men zich bewust werd van de schadelijke werking hiervan op de ozonlaag is er gezocht naar alternatieven.

Tegenwoordig wordt daarom gebruikgemaakt van andere koelmiddelen:
“fluorkoolwaterstoffen” (HFK’s).

Uw keuze voor een diepvriezer wordt uiteraard met name bepaald door de beschikbare ruimte die u heeft, en of u de voorkeur geeft aan een diepvrieskist, of een diepvrieskast. De breedtes van diepvriezers variëren van 50 centimeter tot wel zo’n 160 centimeter, de hoogtes variëren van 50 centimeter tot en met 201 centimeter.

Tegenwoordig zijn er ook termen als “No frost”. Dit is een benaming voor het feit dat u de diepvriezer niet meer hoeft te ontdooien. Voor dit systeem is het echter, om storingen te voorkomen, van belang om de vriezer eens in de 4 jaar 24 uur uit te zetten. Voorts zorgt dit systeem voor veel minder rijpvorming op de producten, waardoor u in een oogopslag ziet wat voor product u in de vriezer heeft liggen. Dit systeem zal echter minder energiezuinig zijn aangezien er een constant stroomverbruik zal zijn.

Home Historie Producten Inbouw&Design Onderdelen Reparatie&Service Contact
-
Wasmachines
Drogers
Vaatwassers
Koelkasten
Vriezers
Kooktoestellen
Wassen Drogen Afwassen Koelen Vriezen Koken
Wasmachines
Drogers
Vaatwassers
Koelkasten
Vriezers
Kooktoestellen
Onderdelen

Inbouw&Design
Noordeinde 54 DELFT 015-212 04 24