De juiste vaatwasser

Er zijn verschillende uitvoeringen van vaatwassers te koop. Allereerst is er een onderscheid tussen de vrijstaande en de inbouwvaatwasser. Binnen de inbouwvaatwassers onderscheiden we verder nog:

Waarom een vaatwasser?

Eerst afspoelen, dan wassen en vaak nog naspoelen: U verbruikt tijdens het met de hand afwassen minstens 20 tot 30 liter water. Dat water heeft een temperatuur die u kunt verdragen met de hand, maar is daardoor vaak niet heet genoeg om echt schoon af te wassen.

Na het afwassen wordt de vaat gedroogd met een theedoek (of twee). Die theedoeken zijn als ze net gewassen zijn nog wel schoon, maar na een paar dagen beslist niet meer hygiënisch te noemen!

Na het afwassen is er niets fijner dan zo’n schoon en opgeruimd aanrecht! Maar hoe lang duurt dat meestal? Juist..... en dan kunt u weer opnieuw beginnen.

Met de komst van de afwasautomaat werd het leven van een heleboel huishoudens er prettiger op:

Wat is een afwasautomaat eigenlijk?

De techniek van een vaatwasser is eigenlijk betrekkelijk simpel. Er zijn twee pompen die het meeste werk doen: een circulatiepomp en een afvoerpomp.

De circulatiepomp pompt het water rond in de machine. Het water wordt onder hoge druk door sproeiarmen gepompt die heel hard heen en weer draaien dankzij de schuin geboorde gaatjes. Hierdoor komt het water met hoge snelheid op de vaat. De combinatie van de waterstralen en een vaatwasmiddel reinigt de vaat van de bevuiling.

Het water wordt door een zogeheten doorstroomelement verwarmd tot de gekozen temperatuur. Door de hitte van het water is de vaatwasser hygiënischer dan het afwassen met de hand. De afvoerpomp pompt het vuile water aan het eind van het programma uit de machine.

De warmte van de vaat zorgt voor een snelle droging. Door de warmte van de vaat, dus de gekozen temperatuur, moet het laagje water op de vaat verdampen. Dit geeft blijk aan het belang van hoge temperaturen tijdens het wassen, het is immers zo dat hoe hoger deze temperatuur ligt des te droger de vaat wordt.

Hulpmiddelen

Er zijn verschillende middelen die u aan de machine moet toevoegen om een zo schoon en droog mogelijk resultaat vaat te krijgen:

Glansspoelmiddel:
Dit wordt gebruikt tijdens de spoelfase en verlaagt de oppervlaktespanning zodat het water makkelijker van het servies af stroomt. Daardoor droogt de vaat zonder of met minder strepen op.

Vaatwasmiddel:
Dit zorgt voor de reiniging. Het vaatwasmiddel doet u zelf in het doseerbakje. Het doseerbakje wordt automatisch tijdens het wasprogramma geleegd.

Zout:
Zout moet u toevoegen om het water gedurende het gehele proces te ontkalken of te verzachten.

Home Historie Producten Inbouw&Design Onderdelen Reparatie&Service Contact
-
Wasmachines
Drogers
Vaatwassers
Koelkasten
Vriezers
Kooktoestellen
Wassen Drogen Afwassen Koelen Vriezen Koken
Wasmachines
Drogers
Vaatwassers
Koelkasten
Vriezers
Kooktoestellen
Onderdelen

Inbouw&Design
Noordeinde 54 DELFT 015-212 04 24