Uw nieuwe kooktoestel

In de showroom van Wasmachinehuis hebben wij een selectie gemaakt uit het enorme aanbod van fornuizen, (inbouw) kookplaten, (inbouw) combimagnetrons, solo magnetrons, afzuigkappen, inbouwovens en stoomovens.

Chefs zult u bij ons niet aantreffen. Wel enorm veel kennis omtrent de apparatuur die u in staat stelt om heerlijke maaltijden op tafel te toveren.

Koken, waarom?

Koken, evenals andere bereidingswijzen van voedsel, had in prehistorische tijden als doel de tijd dat voedsel bewaard kon worden te vergroten. Smaak verbetering werd al snel een tweede doel.

In de tijd van de Grieken ontstond koken als kunst. De Romeinen namen dit van de Griekse beschaving over en met de invoer van heel veel verschillende producten uit alle delen van het rijk kwam de kookkunst tot bloei. In de middeleeuwen echter, lag de nadruk op het bereiden en eten van vlees en drinken van bier.

Pas in de renaissance kwam er weer meer aandacht voor een meer gevarieerde en verfijnde kookkunst. En pas in de twintigste eeuw kwam de nadruk sterk op behoud van natuurlijke smaak, vitaminen en mineralen te liggen.

Deze eeuw rukt het gemaksvoedsel op dat vaak al voorgekookt is en snel tot maaltijd kan worden verwerkt. De term kookkunst is hier nauwelijks aan de orde.

Koken, niet meer alleen op vuur!

Vraag het de eerste de beste pizzabakker: koken doe je op een vuur.

Het grootste deel van de huishoudens (83 procent) kookt op gas. De rest gebruikt elektriciteit om te koken. Maar het aandeel elektrische kooktoestellen neemt toe. Er komen steeds meer woningen zonder gasaansluiting. Eén op de drie nieuwe woningen heeft elektrische kook apparatuur.

Gas

Een kooktoestel op gas heet officieel een gaskomfoor, of gasfornuis. Deze werkt in principe op gas, maar de ontsteking en een eventuele grill-functie en draaispit kunnen elektronisch werken. Bij koken op gas wordt de open verbranding van gas (meestal aardgas, maar ook wel butaan) gebruikt als warmtebron.

Het voordeel van een gasfornuis is dat hiermee warmte snel en goed gedoseerd kan worden, waardoor het relatief zuinig in gebruik is. Een gaskookplaat is daarnaast relatief goedkoop in aanschaf.

Nadeel is wel dat een gasfornuis lastig schoonmaakt. Bovendien gaat het op open vuur. Verbranding kost zuurstof en daarom is goede ventilatie een vereiste.


Elekticiteit

Binnen de groep elektrisch koken is er weer een keuze, gebaseerd op verschillende technieken:

Elektrische kookplaat:
Deze ‘gewone’ elektrische kookplaat verhit een spiraal of kookplaat. Deze is goedkoop in aanschaf. Hierbij wordt elektriciteit in een weerstand omgezet in warmte; deze warmte wordt gebruikt om de pan op te warmen. Nadeel is dat een gewone elektrische kookplaat traag reageert, langzaam warm wordt en langzaam afkoelt.

Keramische kookplaat:
Werkt hetzelfde als een elektrische kookplaat maar heeft een dikke keramische glasplaat. Op deze plaat staan in lijnen de kookzones aangegeven. Een spiraal verwarmt de kookplaat. Een keramische kookplaat is niet al te duur in aanschaf en gemakkelijk schoon te houden. Minder fijn is dat de kookplaat zeer heet wordt, langzaam afkoelt en langzaam opwarmt.

Inductiekookplaat:
Een keramische plaat met daaronder een elektromagnetisch veld (in plaats van een verwarmingsspiraal). Hierbij worden inductiewervelstromen in een ijzeren (onderdeel van een) pan opgewekt die de inhoud van de pan zelf verwarmen en niet de kookplaten. Dit zorgt ervoor de kookplaat zelf nooit loeiheet wordt en ook snel afkoelt. Ook komt de plaat snel op temperatuur en heeft een snelle kooktijd. Inductie is mede hierdoor zuiniger in gebruik.

Voor inductie koken zijn wel pannen nodig met een magnetische bodem. Inductie kookplaten hebben vaak extra’s, zoals bijvoorbeeld pan-detectie en een kinderslot. Het nadeel is dat inductiekookplaten duurder in aanschaf zijn.

Bakken

Niet meer weg te denken in de hedendaagse keuken: de oven.
Er is een zeer uitgebreid aanbod in ovens; als onderdeel van een fornuis of los geleverd, en dan wordt er ook nog verschil gemaakt tussen een conventioneel ovensysteem en heteluchtovens.

Een conventionele oven:
Een conventionele oven is uitgevoerd met een verwarmingselement boven- en onderin. Die kunt u afzonderlijk of tegelijk aan- en uitschakelen. Ook heeft een conventionele oven vaak een grill functie. Conventionele ovens zijn goedkoop in aanschaf. Het heeft als nadeel dat de opwarmtijd lang duurt.

Een heteluchtoven:
In heteluchtovens wordt met een ventilator hete lucht door de oven geblazen. Daardoor ontstaat circulatie en een gelijkmatige verdeling van de warmte. Ook zorgt het voor kortere opwarmtijden. Een ander voordeel is dat diverse gerechten op meerdere etages tegelijk kunnen worden bereid.

Stomen:
Het principe van stomen is eenvoudig en zeer effectief. De hete stoom verhit een gerecht rechtstreeks. Dit resulteert in een snelle bereiding. Het gerecht ligt niet in het water en vitaminen en mineralen blijven veel beter bewaard! Tevens kunt u een gerecht perfect op temperatuur warm houden, zonder doorgaren.

Afrekenen met bakluchten

Niet weg te denken uit de tegenwoordige keuken: de afzuigkap.
Ook in deze apparaten zijn er twee types:

De kappen met een afvoer naar buiten zijn bij uitstek de beste keus, mits u die mogelijkheid heeft. Is dit niet het geval dan zoekt u een circulatiekap. Deze afzuigkap werkt door luchtjes en vetten te absorberen in een filter. Houdt echter rekening met het feit dat de koolstoffilters die erin zitten jaarlijks vervangen moeten worden.

Home Historie Producten Inbouw&Design Onderdelen Reparatie&Service Contact
-
Wasmachines
Drogers
Vaatwassers
Koelkasten
Vriezers
Kooktoestellen
Wassen Drogen Afwassen Koelen Vriezen Koken
Wasmachines
Drogers
Vaatwassers
Koelkasten
Vriezers
Kooktoestellen
Onderdelen

Inbouw&Design
Noordeinde 54 DELFT 015-212 04 24