De koelkast

De naam koelkast is afkomstig uit de tijd voor de elektrische ijskast. Met koelkast werd in het algemeen een ruimte bedoeld die op een lagere temperatuur kon worden gebracht en gehouden dan de omgevingstemperatuur.

Voor het tijdperk van de koelkast was men voor het conserveren van voedingsmiddelen vaak aangewezen op andere technieken, zoals wecken, drogen, pekelen en konfijten. Bij deze technieken werd de groei van bacteriën geremd door respectievelijk het verhitten en vacuüm maken, het onttrekken van vocht of het toevoegen van veel zout of suiker. Dit had natuurlijk een nadelige invloed op de smaak.

Wat is een koelkast?

In het grootste deel van een koelkast heerst een temperatuur van enkele graden Celsius boven nul. Door eten te koelen remt het bederf af.

Het “hart” van een koelkast is een warmtepomp, de koelende werking berust op de verdamping van een vloeistof, waarbij verdampingswarmte aan de omgeving wordt onttrokken. De damp wordt in een compressor weer samengeperst en daarna vloeibaar gemaakt onder het vrijkomen van warmte die aan de achterkant van de koelkast via de condensor (een buizenstelsel in de vorm van een rooster) wordt afgegeven.

Tot voor enige jaren geleden werden als koelmiddel de zgn. “chloorfluorkoolstofverbindingen” (CFK’s) gebruikt. Toen men zich bewust werd van de schadelijke werking hiervan op de ozonlaag is er gezocht naar alternatieven.

Tegenwoordig wordt daarom gebruikgemaakt van andere koelmiddelen: “fluorkoolwaterstoffen” (HFK’s).

Er is ook een koelproces te construeren dat op een gas-, spiritus- of petroleum-brandertje werkt (absorptiekoeling), en dat gebruikt wordt in situaties waar geen elektriciteit beschikbaar is, bijvoorbeeld in caravans.

Uw koelkast

De keuze voor een koelkast wordt met name bepaald door de beschikbare ruimte die in de woning, een voorkeur voor kleur en de wensen voor de inhoud. De breedtes van koelkasten variëren van 50 centimeter tot wel 120 centimeter, de hoogtes variëren van 50 centimeter tot en met 201 centimeter.

Tegenwoordig zijn er ook termen als Biofresh, Vitafresh en Longfresh bedacht. Dit zijn benamingen voor vakken in de koelkast waar de temperatuur net boven het vriespunt ligt. Fruit, groente, vlees en vis kunnen zo nog langer bewaard worden.

Home Historie Producten Inbouw&Design Onderdelen Reparatie&Service Contact
-
Wasmachines
Drogers
Vaatwassers
Koelkasten
Vriezers
Kooktoestellen
Wassen Drogen Afwassen Koelen Vriezen Koken
Wasmachines
Drogers
Vaatwassers
Koelkasten
Vriezers
Kooktoestellen
Onderdelen

Inbouw&Design
Noordeinde 54 DELFT 015-212 04 24